Téma szakértője

Ráncos ujjbegyek

Tartalom

  ráncos ujjbegyek

  Legalább egyszer életében mindenkinek megfordul a fejében úszás közben vagy a fürdőkádban heverve, hogy vajon miért ráncosodnak ilyenkor a kéz- és lábujjak. A legtöbben talán megelégszenek annyival, hogy bőrük kiázott, ideje kijönni a vízből.

  ráncos ujjbegyek

  A magyarázat azonban ennél izgalmasabb. Ezért ráncos ujjbegyek a vízben az ujjbegyek A tudósok sokáig úgy gondolták, ilyenkor ozmózis játszódik le, kiegyenlítődik a koncentráció a víz, illetve az ahhoz képest sós emberi szervezet között. A 'as években azonban rájöttek, hogy a jelenség idegi szabályozás alatt áll, mivel a balesetben levágott ujjak esetben nem volt megfigyelhető a ráncosodás.

  ráncos ujjbegyek

  Annak, hogy az idegimpulzusok hatására a bőr alatti erek összehúzódnak, és a szövetek térfogata csökken, vélhetően evolúciós okai vannak.

  Megkönnyíti a fogást A ráncos ujjbegyekkel ugyanis könnyebb megfogni a tárgyakat a víz alatt. A ráncok egyfelől segítik a víz elvezetését, másfelől a víz átmenetileg lemossa az olajokat a bőrről, ami növeli a súrlódást, javítja a tapadást. Képek az emberi testből Az emberi test csodálatos.

  ráncos ujjbegyek

  Nemcsak kívül, belül is. Kattints az alábbi dobozra, és lapozd át a képeket!

  ráncos ujjbegyek