A szemcseppek befolyásolják-e a látást

Kúszóhályog szemcsepp, A kivizsgálás menete

Milyen típusú gyógyszer a Tobrex és milyen betegségek esetén alkalmazható?

kúszóhályog szemcsepp

A Tobrex a szem és szemkörnyéki területek külső bakteriális fertőzéseinek kezelésére alkalmas felnőtteknél és 1 éves vagy annál idősebb gyermekeknél és serdülőknél.

Néhány baktérium szemvörösödéssel, váladékozással, és egyéb irritációs tünetekkel járó gyulladásos reakciókat okozhat a szem felszínén. A Tobrex tobramicin hatóanyagot tartalmaz.

Első vizsgálat

Ez egy az aminoglikozidok csoportjába kúszóhályog szemcsepp antibiotikum, amely a fertőzést okozó mikrobák ellen fejti ki hatását. Tudnivalók a Tobrex alkalmazása előtt Ne alkalmazza a Tobrex-et: - ha allergiás a hatóanyagra, bármely más aminoglikozid antibiotikumra vagy a gyógyszer 6. Figyelmeztetések és óvintézkedések Kizárólag szemészeti alkalmazásra. Az allergiás reakciók a helyi viszketéstől vagy bőrvörösségtől a súlyos allergiás reakciókig anafilaxiás reakciók vagy súlyos bőrreakciókig változhat.

Ezek az allergiás reakciók más, lokális vagy szisztémás aminoglikozid típusú antibiotikummal szemben is előfordulhat. Ha hosszú ideig alkalmazza a Tobrex-et, akkor fogékonyabb lehet a szemfertőzésekre. Szemfertőzések kezelése alatt kontaktlencse viselése nem ajánlott. Amennyiben Önnek megengedték a kontaktlencse viselését, a készítmény alkalmazását megelőzően vegye ki azokat, majd várjon legalább 15 percet, mielőtt visszahelyezné kontaktlencséit a szemébe. Gyermekek A Tobrex szemcsepp biztonságosságát és hatásosságát 1 évnél fiatalabb gyermekek kúszóhályog szemcsepp nem állapították meg.

Egyéb gyógyszerek és a Tobrex Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Kúszóhályog szemcsepp

Ha egynél több szemészeti készítményt használ, a gyógyszereket legalább 5 perces időközzel alkalmazza. A szemkenőcsöket alkalmazza utolsóként. Terhesség és szoptatás Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. A Tobrex alkalmazása nem javallt terhesség alatt.

Szoptatás alatt a Tobrex használata nem javasolt, mérlegelni kell a szoptatás vagy a kezelés felfüggesztését.

kúszóhályog szemcsepp

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre A többi szemcsepphez hasonlóan átmeneti homályos kúszóhályog szemcsepp és egyéb látási zavarok befolyásolhatják a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességet. Amennyiben alkalmazást követően homályos látás vagy látászavar alakul ki, ne vezessen vagy kezeljen gépet, míg az el nem múlik.

kúszóhályog szemcsepp

A Tobrex benzalkónium-kloridot tartalmaz A Tobrex oldatos szemcsepp tartósítószerként benzalkónium-kloridot tartalmaz.

A benzalkónium-klorid felszívódhat a lágy kontaktlencsékbe, és megváltoztathatja a kontaktlencsék színét.

Dr. Papp Júlia válasza kúszóhályog témában

A gyógyszer alkalmazása előtt el kell távolítania kontaktlencséjét, amit csak 15 perccel az alkalmazás után tehet vissza. A benzalkónium-klorid szemirritációt is okozhat, különösen akkor, ha szemszárazságban vagy a szaruhártya a szem elülső kúszóhályog szemcsepp található áttetsző réteg rendellenességében szenved. Beszéljen kezelőorvosával, ha szokatlan vagy szúró érzést, illetve fájdalmat tapasztal a szemében a gyógyszer alkalmazását követően. Hogyan kell alkalmazni a Tobrex-et?

Orvos válaszol rovat Kedves Doktornő! A szemlencsémen egy vízhólyag szerű kis göb keletkezett. Az orvos szerint egy úszóhályog van a szememben. Szeretném kérdezni, hogy ez mitől alakult ki és mi a gyógyítási módja? Mivel az itteni orvostól semmilyen választ nem kaptam csak annyit, hogy majd meg kell műteni.

A gyógyszert mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. A készítmény ajánlott adagja 1 éves vagy annál idősebb gyermekek és felnőttek esetében: - Enyhe és középsúlyos fertőzésben az adag 4 óránként egy vagy két csepp az érintett szem ek kötőhártya zsákjába cseppentve.

Szimuláció a cukorbetegek kúszóhályog szemcsepp retinakárosodásáról Az UV-sugárzás a napfény része, egy láthatatlan rövid hullámhosszú sugárzás.

A kezelés szokásos időtartama nap. Kezelőorvosa közölni fogja Önnel a kezelés időtartamát. A készítményt csakis a kezelőorvos által javasolt ideig használja. A tartós antibiotikum használat felülfertőződéseket eredményezhet. Kizárólag szemébe alkalmazza a Tobrex-et.

Gyakorlati tudnivalók

Hogyan kell alkalmazni? Tiszta ujjával húzza le az alsó szemhéját, amíg egy rés nem keletkezik a szemhéja és a szeme között. A csepp ebbe a résbe fog belekerülni. Szükség esetén használjon tükröt. Ezzel beszennyezheti az oldatot. Ezzel elkerülheti, hogy Tobrex kerüljön a szervezetébe.

Jelenleg csak a műtéti beavatkozás az alternatíva

Ha a csepp nem került a szemébe, próbálkozzon újra. Ha az előírtnál több Tobrex-et alkalmazott, a felesleget mossa ki langyos vízzel.

kúszóhályog szemcsepp

Nemkívánatos hatások nem várhatók. Ne használja újból a szemcseppet, míg el nem jön a szokásos adagolás ideje. Ha elfelejtette alkalmazni a Tobrex-et, folytassa a szokásos adagolási sémával. Mindazonáltal, ha már közel van a következő adag ideje, hagyja ki az elfelejtett adagot, és a megszokott módon folytassa a következő adaggal.

kúszóhályog szemcsepp

Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Ha egyéb szemészeti készítményt is használ, a Tobrex és a többi szemcsepp alkalmazása között legalább 5 perc teljen el. Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Úszóhályog

Lehetséges mellékhatások Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Az alábbi reakciókat tapasztalhatja szemében: Gyakori 10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet : kellemetlen érzés a szemben, szemvörösség, szemallergia. Nem gyakori betegből legfeljebb 1 beteget érinthet : a szem felszínének szaruhártyának gyulladása, érintettsége, látászavar, homályos látás, szemhéjvörösség, a kötőhártya és a szemhéj duzzanata, szemfájdalom, szemszárazság, a szem váladékozása, szemviszketés, fokozott könnytermelés Nem ismert a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg : szemallergia, szemirritáció, szemhéjviszketés Az alábbi általános mellékhatásokat tapasztalhatja: Kúszóhályog szemcsepp gyakori betegből legfeljebb 1 beteget érinthet : allergia túlérzékenységfejfájás, csalánkiütés, bőrgyulladás, a szempilla hullása vagy ritkulása, pigmenthiányos bőrfoltok, viszketés és bőrszárazság Nem ismert a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg : bőrkiütés, súlyos gyulladásos reakciók Stevens-Johnson szindróma és eritéma multiformeamelyek jellemzően a bőrt - például kiütés, bőrpír - valamint a nyálkahártyákat - például hólyagok, fekélyek anti aging specialisták érintik.

Ezek a súlyos reakciókat gyakran előzik meg tünetek, mint láz, rossz közérzet, fejfájás, köhögés, kúszóhályog szemcsepp testi fájdalom. Ezek a gyulladásos betegségek szövődményekkel is járhatnak, úgymint a bőr kiterjedt hólyagosodása és hámlása.

Mellékhatások bejelentése Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Hogyan használjuk a szemcseppet, műkönnyet?

Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is kúszóhályog szemcsepp. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti ethos kúszóhályog szemcsepp anti aging szérum összetevők V. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Hogyan kell a Tobrex-et tárolni? A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó! A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő Felh. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik. Legfeljebb 25 °C -on tárolandó.

Hűtőszekrényben nem tárolható! Négy héttel az első felbontást követően a fertőzések elkerülése végett a felnyitott tartályt ki kell dobni.

Írja le a felbontás dátumát az alábbi helyre, illetve a dobozra és a tartályra.

Vakságot okozó fehérjék

Felnyitva: Semmilyen gyógyszert ne dobjon a kúszóhályog szemcsepp vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét. A csomagolás tartalma és egyéb információk Mit tartalmaz a Tobrex? Milyen a Tobrex külleme és mit tartalmaz a csomagolás? Tiszta, színtelen vagy halványsárga oldat, amely 5 ml-es műanyag cseppentőfeltéttel ellátott tartályban, csavaros kupakkal kerül kiszerelésre.

Kiszerelés: 5 ml Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Novartis Hungária Hatóanyag: tobramycin.